ANPC

Dumneavoastra, persoana fizica, puteti fi considerat consumator in sensul legislatiei relevante in aceasta materie.  Prin urmare, este dreptul dumneavoastra sa beneficiati de protectia oferita de lege in considerarea calitatii dumneavoastra de consumator daca drepturile v-au fost incalcate.  Asadar, in masura in care apreciati necesar, va rugam sa regasiti mai jos detalii privind posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (“ANPC”).

Ce este o reclamatie/sesizare?

“Prin petitie se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris ori prin posta electronica, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale de interes judetean sau local, precum si regiilor autonome, denumite in continuare autoritati si institutii publice.”, conform Art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.  Pentru a fi luata in considerare, petitia trebuie sa nu fie anonima, astfel incat trebuie sa mentionati datele de identificare ale dumneavoastra in cuprinsul petitiei.

Cine poate depune o reclamatie la ANPC?

Consumatorul, respectiv orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale, conform Art. 2, pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata.

Doar persoanele fizice pot depune reclamantii si/sau sesizari la ANPC.  Persoanele juridice nu au aceasta posibilitate intrucat legislatia relevanta in materie limiteaza sfera consumatorilor, considerand subiect activ al drepturilor ce pot intra in sfera de control al ANPC doar persoanele fizice.

Cum depuneti o reclamatie?

Va rugam sa apelati la aceasta modalitate numai dupa ce incercati sa rezolvati amiabil problema cu Societatea care in prealabil a comercializat produsul sau a prestat serviciul.

In situatia in care nu ati ajuns la o intelegere cu Societatea, atunci aveti dreptul sa depuneti o reclamatie la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor sau la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, in functie de raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea operatorul economic reclamat (http://www.anpc.gov.ro/articol/588/comisariate-regionale-comisariate-judetene) sau on-line la: http://reclamatii.anpc.ro/.

Conform prevederilor legale reclamatiile si sesizarile se fac in format scris sau in format electronic sau se depun personal.  Reclamatia sau sesizarea se face in nume personal.

Reclamatia/sesizarea dumneavoastra se rezolva in termenul legal de 30 de zile de la data primirii petitiei de catre comisariatul competent (conform prevederilor Ordonante Guvernului nr. 27/2002), cu conditia ca aceasta sa fie insotita de toate documentele probatorii, respectiv factura fiscala, bon fiscal sau chitanta, contract, certificat de garantie sau alte documente, dupa caz.

Reclamatiile dumneavoastra pentru a putea fi instrumentate de catre comisarii din cadrul Comisariatelor Judetene trebuie sa indeplineasca conditiile prezentate mai sus.  In caz contrar acestea se claseaza din lipsa de informatii.

Datele de mai sus sunt preluate de pe website-ul ANPC.  Pentru orice alte informatii legate de drepturile dumnevoastra va rugam sa contactati Societatea la adresa de e-mail: contact@docentix.com  si/sau ANPC http://www.anpc.gov.ro/articol/575/date-contact sau http://www.anpc.gov.ro/articol/588/comisariate-regionale-comisariate-judetene.